Kan man sola med smink? Hudterapeuten svarar

Linda Mossberg, hudterapeutFråga: Är det farligt att sola med smink, t.ex. foundation eller puder?

Linda svarar: Hur många gånger har man inte hört att smink kan bränna fast i huden om man solar med det? Men det kan det faktiskt inte. Däremot kan oljor och fett som finns i sminket, t.ex. i en flytande foundation, härskna i värmen från solen.

Eftersom täckande smink som foundation och puder delvis hindrar UV-strålar från att nå huden kan du också få en fläckig och ojämn solbränna när sminket smälter av värmen från solen. Värmen får även bakterier att gro vilket kan öka risken för problem med akne och oren hy under sommarhalvåret. Undantaget här är mineralpuder som sig själv har en naturlig spf och låter huden andas bättre än vanligt täckande smink. Jag föredrar alltid att använda mineralsmink under sommarhalvåret då vanligt smink lättare täpper till porer och kan orsaka orenheter i huden som i sin tur kan förvärras av värmen.

Hur ska man göra för att sola säkert med smink?

Om du ska vistas i stark sol och vill använda smink så är spf under sminket ett måste, och mineralpuder eller smink med inbyggt spf är det bästa alternativet. Allra bäst är dock att låta huden andas emellanåt så slipper du problem med ojämn solbränna eller oren hy.

Spf och skyddande produkter dagtid

Idag finns det en mängd hudvårdsprodukter som hjälper huden att både skydda sig från och reparera UV-skador. Ett superämne som hjälper till att skydda huden mot UV-skador är sulforafan (härstammar från broccoli eller krassegroddar), det har förmågan att skydda hudcellerna från att skadas eller brytas ned av den farliga UV-strålningen. En process som annars får huden att åldras i förtid. Ämnet fungerar alltså inte som en spf som reflekterar bort UV-strålning, utan det handlar om att ge cellerna rätt näring för att minimera skador och för tidigt åldrande på grund av solskador.

Maximalt med fukt och återhämtning under natten

Förutom att skydda huden dagtid så är mitt allra bästa tips att vårda huden lite extra under natten. Efter en dag ute i solen har din hud har utsatts för ökad stress och påfrestning i form av UV-strålning, kanske har du blivit röd eller irriterad i huden. Fukt och ingredienser som lugnar och återhämtar huden är det allra viktigaste att jobba med. Använd ett nattserum och kombinera med ett återhämtande och balanserande kosttillskott för att få maximal effekt.